Софийска градска прокуратура отказа да образува наказателно производство ,  за

...
Софийска градска прокуратура отказа да образува наказателно производство ,  за
Коментари Харесай

Прокуратурата няма да разследва за нерегламентиран достъп до класифицирана информация началника на кабинета на президента

Софийска градска прокуратура отхвърли да образува наказателно произвеждане,  за позволени нарушавания на Закона за отбрана на класифицирана информация от началника на кабинета на Президента, Иво Христов. От държавното обвиняване стимулират решението си с липса на данни за осъществено закононарушение.

В сигнала си господин Антон Тодоров е показал, че при осъществяване на предоставените му функционалности в качеството му на член на „ Временната комисия за изследване осъществяването на процедурата по желание на нов вид военен аероплан “, се е срещнал със секретна шифрограма от Посолството на България във Вашингтон. Шифрограмата била адресирана до началника на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, а последният няма достъп до секретна информация, открито от ДКСИ, напомнят от прокуратурата.

По този сигнал прокурор от СГП е направил персонална инспекция, при която е открито следното:

На 26.02.2017 година в администрацията на Президента е постъпила грама от Министерство на външните работи, съдържаща класифицирана информация, представляваща „ държавна загадка “, маркирана с гриф за сигурност „ секретно “. Документът е регистриран в съответния входящ указател и е възложен на основния секретар на администрацията на Президента Димитър Стоянов.

В хода на инспекцията е открито, че въпреки в документа, съдържащ класифицирана информация да е посочено име на адресат – Иво Христов – шеф на кабинета на президента, този документ не му е предоставян от регистратурата, защото Христов няма достъп до класифицирана информация и не е минал съответните изискуеми по закон образования. Фактът, че е посочено съответно лице като адресат върху документ, съдържащ класифицирана информация не задължава чиновниците от регистратурата да му го дават.

Установено е от Софийска градска прокуратура, че без значение дали документът е адресиран до началника на кабинета, при положение, че съдържа класифицирана информация, той се рапортува на основния секретар, каквото е сторено и със секретната грама.

В администрацията на Президента са спазени всички условия на ЗЗКИ и ППЗЗКИ и не са открити нарушавания при обработването и съхраняването на класифицирана информация, както и изискванията и реда за даване на достъп до нея.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР